Nacionalinis visuomenės sveikatos centras primena, kad izoliacijoje esantys asmenys privalo laikytis nustatytų izoliacijos taisyklių – nepalikti izoliavimo vietos, nepriiminėti svečių, jeigu izoliuojamasi namuose, kur gyvena kiti šeimos nariai, izoliuotis atskirame kambaryje, apriboti naudojimąsi bendromis erdvėmis, vengti tiesioginio sąlyčio su kitais asmenimis.

Šiuo metu visi izoliuoti asmenys – tiek gavę teigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą, tiek sąlytį su sergančiuoju turėję, tiek grįžę iš užsienio, privalo kreiptis į NVSC ir gauti leidimą pakeisti izoliacijos vietą, jeigu atsiranda toks poreikis.

Pasitaiko atvejų, kai klaidingai suprantama izoliacijos vietos pakeitimo sąvoka ir prašoma suteikti tokį leidimą, norint nuvykti kelioms valandoms, pavyzdžiui, į sodą atlikti darbų, o po to vėl grįžti į buvusią vietą.

Atkreipiame dėmesį, kad tokiais atvejais nelaikoma, kad asmuo keičia izoliacijos vietą. Izoliacijos vietos pakeitimu laikytina situacija, kai asmuo iš vienos gyvenamosios vietos persikelia į kitą ir ten pasilieka likusiam izoliacijos laikotarpiui.

Suprantama, kad žmonėms izoliacijos metu iškyla įvairių poreikių, šeimyninių bei buitinių reikalų, dėl kurių gali prireikti važiuoti į sodą, sodybą ar kitą vietą. Tačiau nereikėtų pamiršti pagrindinio izoliacijos tikslo – užkirsti kelią galimam viruso plitimui. Prašant leidimo pakeisti izoliacijos vietą reikėtų įvertinti, ar tai tikrai yra būtina ir ar vykdamas bei nuvykęs į kitą vietą asmuo nepažeis izoliacijos reikalavimų, t. y. nesukels pavojaus kitiems asmenims.

Teisės aktai, nustatantys izoliacijos taisykles bei izoliacijos vietos keitimo reikalavimus, neapibrėžia, kiek kartų izoliacijos laikotarpiu asmuo gali kreiptis tokio leidimo, taip pat nenurodo, kad tai gali būti daroma tik vieną kartą. Tačiau pabrėžiame, kad esant tokiai sudėtingai ir įtemptai epidemiologinei situacijai šalyje reikėtų atsakingai vertinti taikomas epidemijos valdymo priemones ir nepiktnaudžiauti.

Didėjant sergamumui NVSC kasdien sulaukia vis daugiau prašymų pakeisti izoliacijos vietą. Visi šie prašymai įvertinami, izoliacijos vietos adresas keičiamas informacinėje sistemoje, asmenys informuojami apie suteiktą leidimą. Atkreipiame dėmesį, kad vykti į kitą izoliacijos vietą galima tik sulaukus informacijos iš NVSC apie suteiktą leidimą, o leidimas suteikia teisę tik nuvykti į kitą izoliacijos vietą.

Primename, kad:

•    Yra nustatyti atvejai, kai izoliacijos vietą palikti galima be NVSC leidimo ar informavimo. Juos galima rasti čia.
•    Asmenys, grįžę iš šalių, iš kurių atvykus taikomos sustiprintos užkrečiamųjų ligų kontrolės priemonės (pagal paveiktų šalių sąrašą), palikdami izoliacijos vietą dėl šių nustatytų priežasčių turi pranešti NVSC užpildydami pranešimo formą.
•    Išvykti iš Lietuvos nesibaigus izoliacijos terminui, kai vykstama į šalį, kurioje asmuo gyvena, dirba, ar kurioje jam bus teikiama sveikatos paslauga, galima iš anksto pranešus apie tai NVSC (užpildant šią pranešimo formą).