Sumažėję mokesčiai už šildymą, pasikeitusi namo išvaizda ir pakilusi būsto vertė – tai tik dalis pliusų, kuriuos įvardija renovuotų daugiabučių namų gyventojai. Didžioji dalis šalies gyventojų mano, kad renovacija prisideda prie gyvenimo kokybės gerinimo ir norėtų atnaujinti savo daugiabutį. Šiuo metu Šilalės rajone renovuoti 33 daugiabučiai. Dar 15 daugiabučių suderinti investiciniai planai. Lyginant su kitomis savivaldybėmis, Šilalės rajono savivaldybė yra 16 vietoje ir šiuo metu rajone renovuota 13,9 proc. daugiabučių.

Nors renovacijos procesas – didžiulis iššūkis daugiabučio gyventojams, tačiau privalumas akivaizdus. Renovacijos metu atnaujinamos šildymo, karšto vandens ir nuotekų sistemos, įrengiamas naujas šilumos punktas, įstiklinami seni balkonai, apšiltinamos išorinės sienos ir stogas. Taip pat pakeičiamos senos laiptinės durys ir bendro naudojimo patalpų langai, atliekamas laiptinių remontas bei kiti svarbūs darbai. Verta paminėti, jog fasado apdailos priemones galima rinktis iš plačios medžiagų pasiūlos.

Ryškiausias privalumas – sumažėjęs šilumos suvartojimas, leidžiantis sutaupyti nemažai lėšų. Kaip palyginimą pateikiame Šilalės miesto D. Poškos g. 14 namo energijos suvartojimą šildymo reikmėms, išreikštą kilovatvalandėmis (kWh). 2016 m. šis namas suvartojo 111089,003 kWh. 2020 m. šis skaičius sumažėjo kone dvigubai, iki 55822,6140 kWh. Daugiau nei tris kartus suvartotų kilovatvalandžių sumažėjo Šilalės Vytauto Didžiojo g. 15 name. 2016 m. čia suvartota 84009,786 kWh, o 2020 m – 23771,6320 kWh. Skirtumas akivaizdus.

Neabejoti renovacijos nauda ragina ir renovuotų Šilalės miesto daugiabučių butų savininkai. D. Poškos g. 14 namo gyventoja Janina džiaugiasi ne tik pagražėjusia namo išvaizda, bet ir mažesnėmis sąskaitomis už šildymą, pelėsio dingimu,  atnaujintais vamzdynais, kurie prieš renovaciją buvo visiškai susidėvėję ir bet kada galėjo užlieti kaimynus.

Vaida, gyvenanti Dariaus ir Girėno g. 50 name, taip pat skatina gyventojus pasinaudoti galimybe renovuoti daugiabučius. Be to, kad sumažėjo šildymo kaštai, pagerėjo namo būklė, Vaida pamini ir tokias aktualias mums visiems detales, kaip malonumas gyventi gražiame, jaukiame ir tvarkingame name.

Norintys atnaujinti daugiabutį namą gyventojai, turi žinoti, jog renovuoti galima daugiabučius, kuriuose yra 3 ir daugiau butų, pastatytus pagal iki 1993 m. galiojusius techninius normatyvus.

Šiuo metu būsto savininkai gali pasirinkti, ar įgyvendinti namo atnaujinimo projektą pagal Vyriausybės patvirtintą programą, ar pagal ją atitinkančias savivaldybių programas:

  • Atnaujinimas daugiabučių namų administratorių ar bendrijų pirmininkų iniciatyva. Pagal šį modelį, daugiabučių namų atnaujinimas įgyvendinamas gyventojų iniciatyva per bendrijos pirmininką, daugiabučio namo administratorių ar daugiabutį administruojančią įmonę. Čia svarbi gyventojų iniciatyva ir sutikimas dalyvauti programoje. Daugiabučio namo butų savininkai programoje gali dalyvauti savo lėšomis arba kreiptis kredito į finansinę instituciją.
  • Atnaujinimas savivaldybių iniciatyva. Savivaldybės savo iniciatyva atrenka neefektyviausiai energiją vartojančius daugiabučius namus (kai kuriais atvejais gyventojai pasiūlo neefektyviausiai energiją vartojančius namus) ir paskiria Programos administratorius, kurie įgyvendina šių daugiabučių namų atnaujinimą. Šio modelio esmė yra ta, kad būsto savininkams patiems nereikia prisiimti jokių organizacinių ir kreditinių įsipareigojimų bei projekto įgyvendinimo rizikų.

Svarbu paminėti ir tai, kad pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos naujausio kvietimo reikalavimus renovuojami namai, kurių plotas viršija 1500 kv. m, turi įsirengti saulės jėgaines, gaminančias elektrą namo bendrojo naudojimo reikmėms. Energinį efektyvumą didinančių priemonių įsirengimas saugo ne tik gyventojų piniginę nuo didelių mokesčių, bet ir aplinką nuo taršos. Lietuvos saulės energetikos asociacijos duomenimis, saulės jėgainės yra efektyvus ir patogus būdas taupyti išlaidas elektrai: per 7 metus jėgainės įrengimo kaštai pasidengia, o toliau elektrą gyventojai gauna beveik nemokamai. Tai ilgalaikė investicija, nes saulės moduliai net ir po 25 metų išlaiko 90 proc. galios.

Susidomėję galimybe renovuoti savo daugiabutį namą ar norintys gauti daugiau informacijos, galite kreiptis savo namo administratorių arba Šilalės rajono savivaldybės administracijos Investicijų ir statybos skyriaus statybos inžinierę Deimantę Tolvaišaitę, telefonu (8 449) 45336.

Šilalės rajono savivaldybės administracija