Įvertinus pavojų, kurį kelia nesaugiai daugiabučiuose namuose naudojami dujų balionai, ir siekiant užtikrinti gyventojų saugumą, Energetikos ministerija dar 2019 m. parengė veiksmų planą, pagal kurį iš trijų ir daugiau aukštų daugiabučių namų  iki 2022 m pabaigos turės būti pašalinti dujų balionai.

Šiam tikslui pasiekti Vyriausybė iš biudžeto skyrė 10 mln. Eur, iš kurių valstybės parama vienam butui, pašalinus dujų balioną, sieks iki 726 Eur su PVM.

Valstybės subsidijos renkantis alternatyvius energijos šaltinius:

  • iki 242 Eur su PVM subsidija daugiabučių namų bendrųjų inžinerinių elektros ar gamtinių dujų sistemų įrengimui ir (ar) pertvarkymui laiptinėse bei bendros paskirties patalpose,
  • iki 242 Eur su PVM subsidija butų elektros instaliacijos ar dujų sistemos pertvarkymui,
  • iki 242 Eur su PVM įrangos, reikalingos naujam energijos šaltiniui naudoti (elektrinės arba dujinės viryklės), įsigijimui.

Siekiant, kad eksploatuojamų dujų balionų būtų atsisakyta kuo greičiau ir galimybė gauti valstybės paramą nesukeltų papildomų administracinių rūpesčių gyventojams, paraiškas kompensacijoms gauti turės teikti daugiabučio namo butų ar kitų patalpų savininkų įgaliotas asmuo, bendrija ar administratorius, veikiantys sudarytos ir viešajame registre įregistruotos jungtinės veiklos sutarties ar kitu  Civiliniame kodekse numatytu atstovavimo pagrindu.

Daugiabučių namų gyventojai, kurių namai yra įtraukti į Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) parengtus sąrašus, pagal kuriuos juose numatoma keisti dujų balionus alternatyviais energijos šaltiniais, ne vėliau kaip iki šių metų birželio 1 d., turės apsispręsti ir pasirinkti alternatyvų energijos šaltinį – elektrą arba gamtines dujas, jeigu iki namo jau yra įrengti gamtinių dujų įvadai.

Norintieji pasinaudoti valstybės teikiama negrąžinama parama,  darbus turės atlikti nuo paraiškos pateikimo dienos iki 2021 m. lapkričio 30 d., pateikiant darbų užbaigimo aktus ir kitus privalomus dokumentus.

2020 m. valstybės parama pasinaudojo  309 daugiabučių namų gyventojai iš 45 savivaldybių, dujų balionai pašalinti iš 5860 butų. Valstybės parama pernai pasinaudojo ir 2 daugiabučių namų gyventojai Pajūryje.

Lietuvos energetikos instituto mokslininkų atlikta studija parodė, kad 50 litrų balionuose parduodamų suskystintų naftos dujų kainos ir elektros kainos, kurią sumokėtume ruošdami maistą ant indukcinės viryklės, skirtumas yra minimalus. Elektra ruošti maistą vidutiniškai yra tik 0,90 Eur. per mėnesį brangiau. Tačiau saugumo požiūriu nauda nepalyginamai didesnė – maistą ruošiant nenaudojant dujų balionų, tai yra ant elektros viryklės ar prisijungus prie gamtinių dujų skirstymo tinklo, užtikrinamas didesnis saugumas ne tik butui, bet ir visam namui, nes nėra baliono sprogimo pavojaus. Kartu tai yra gerokai patogiau – nereikia keisti dujų balionų ir juos eksploatuoti pagal nustatytus reikalavimus ir taip patirti papildomų išlaidų.

Daugiau informacijos ir paraiškos formą galite rasti čia.

Investicijų ir statybos skyrius